Genomillin toimitusjohtaja Kalle Koskinen kuvattiin Werstas Labsin yhteisissä tiloissa.
Werstaan kaverikirjassa käydään tällä kertaa Werstas Labsissa, jossa toimii useita bio- ja lääkealan sekä myös pelialan yrityksiä. Fondian Sami Savisalo haastoi mukaan Genomillin Kalle Koskisen, joka kertoo molekyylidiagnostiikan teknologioihin keskittyvän yrityksen kasvupolusta Werstaassa.
Kuka olet ja missä Werstaan yrityksessä työskentelet?
Olen Kalle Koskinen, Genomill Health Oy:n toimitusjohtaja. Genomill on molekyylidiagnostiikan teknologiayritys, jossa kehitetään uutta teknologiaa syövänhoidon tarpeisiin. Yritys on perustettu vuonna 2016, ja olen yksi sen perustajista.
Mitä työhösi kuuluu?
Toimitusjohtajana katson kokonaisuutta, sitä miten kaikki toimii ja että meillä on oikea suunta ja pääsemme tavoitteisiin. Huolehdin, että meillä on parhaat työskentelyolosuhteet ja työntekijät. Vastaan lisäksi teknologian kaupallistamispolusta ja siihen liittyvistä asioista, kuten kansainvälisten kontaktien luomisesta.
Miten olet päätynyt nykyiseen työhösi?
Olen koulutukseltani kauppa- ja valtiotieteilijä, ja bio- ja lääkealalle olen päätynyt monen sattuman kautta. Asuin pitkään opintojeni jälkeen ulkomailla. Olin Brasiliassa suomalaisen viennin edistämisen parissa. Sieltä päädyin Sveitsin kautta Ruotsiin ja Tanskaan, ja näissä maissa toimin bioalan yritysten kaupallisissa tehtävissä. Maailmalta tulin kuitenkin takaisin Turkuun, ja viimeiset vuodet olen keskittynyt Genomilliin.
Läsnä-, etä- vai hybridityö?
Hybridimalli toimii meillä nyt ja myös jatkossa. Meillä kaikki voivat tehdä töitä missä vain. Toki laboratoriotyö vaatii paikallaoloa, mutta emme lähtökohtaisesti katso missä kukin työskentelee, vaan että työt tulevat tehdyksi.
Missä toimistonne sijaitsee?
Tällä hetkellä meillä on oma laboratorio Werstas Labsissa, PharmaCityn neljännessä kerroksessa. Kun Genomill perustettiin, aloitimme Werstaassa mobiilijäsenenä, ja silloin liiketoimintakin oli erilaista. Toiminnan fokuksen kehittyessä vuokrasimme toimistohuoneen ElectroCityssä, ja nyt olemme olleet pari vuotta Labsissa. Ensi vuoden alussa muutamme vielä isompiin tiloihin täällä PharmaCityssä. Voikin sanoa, että Genomill on kasvanut Werstaassa ja seuraavaksi ulos sieltä. Kasvupolku on ollut joustava, sillä meille on aina löytynyt sopivat tilat kulloiseenkin tarpeeseen.
Werstas Labsissa toimiminen on hyödyttänyt meitä, sillä olemme hankkineet toisilta Labsin yrityksiltä sekvensointipalveluja ja laboratoriotarvikkeita. Varsinaista tutkimusyhteistyötä emme ole ainakaan vielä tehneet. Werstaan jäsenyys sisältää myös jätehuollon ja siivouksen, mikä on ollut meille tärkeää.
Parasta työssäsi?
Minulle tämä työ on enemmän kuin työtä, melkein jopa elämäntapa ja harrastus. Parasta on nähdä oman tekemisen jälki; mihin meidän tiimin vuosien määrätietoinen työ on johtanut ja tulee johtamaan tulevaisuudessa. Olen tyytyväinen, miten olemme päässeet tavoitteisiimme pitkäjänteisellä tekemisellä. Tässä on ollut keskeisessä roolissa huiipputiimi ja korkea osaamistaso.
Genomillin patentoidulla teknologialla on iso potentiaali: olemme linjanneet, että haluamme olla maailman paras alan teknologiakehittäjä molekyylidiagnostiikassa. Meille on ollut alusta asti selvää, että tähtäämme kansainvälisille markkinoille. Se tarkoittaa, että on otettava itse aktiivisesti yhteyttä maailmalle ja kerrottava, mitä meillä on tarjottavana. Genomillin lähtökohdat ja taustat ovat kunnossa,Geno1- teknologiamme on lähtöisin MIT:sta ja ETH Zurichista huippuluokan tutkimuksesta. Meillä on mukana myös maailmanluokan neuvonantajia yrityksen taustavoimissa.
Olen tyytyväinen, miten olemme päässeet tavoitteisiimme pitkäjänteisellä tekemisellä.
Suosikkipaikka Werstaassa tai Tiedepuiston alueella?
Genomillin oma laboratorio ja Labsin yhteiset tilat, missä tulee eniten vietettyä aikaa.
Lounasravintola vai omat eväät?
Helppo valinta, Kado Sushi! Tiedepuistossa voisi olla myös pieni lähileipomo, josta saisi töihin tullessa hakea tuoretta leipää ja kahvia.
Onko teillä slogania?
Redefining diagnostics – se tarkoittaa, että meillä diagnostiikka nähdään uudella tavalla. Genomillissä keskitytään tällä hetkellä syövän diagnostiikassa nestebiopsioihin ja niiden parantamiseen. Olemassa olevat teknologiat ovat hyviä mutta kalliita, eivätkä vielä tarpeeksi tarkkoja, eivätkä skaalattavia. Tätä teknologiaa Genomill haluaa kehittää.
Miten huolehdit jaksamisestasi?
Urheilen säännöllisesti ja yritän levätä riittävästi. Tavoitteenani on, että keskityn töissä työntekoon ja kotona ainakin pääsääntöisesti kotiasioihin. Genomillillä kannustetaan työntekijöitä huolehtimaan itsestään, ja meillä onkin käytössä muun muassa kattavat liikuntaedut.
Mitä urheiluseuraa kannatat?
TPS:n pelejä jääkiekossa tulee eniten seurattua.
Mitä odotat talvelta?
Työasioista odotan uusimpia tuloksia laboratoriosta! Odotan myös, että pääsemme muuttamaan uusiin tiloihin ja tekemään töitä vielä paremmissa olosuhteissa.
Tärkein viisaus, jonka olen tähän mennessä oppinut?
Keskity täysillä omaan tekemiseen. Vaikka joskus tuleekin vastoinkäymisiä, ne kohdataan ja jatketaan määrätietoisesti eteenpäin.
Haluatko haastaa toisen werstaslaisen mukaan kaverikirjaan?
Haastan Maarit Merlan Forendo Pharmalta.
Lue myös:
Tekoälyllä tehokkaammin: Sami Savisalo lakialaa uudistamassa
Konsta Weberin kolme maailmaa
Arto Kallio luo positiivista liiketoimintaa