EN
22.12. 2022

Pure Luminescence Technologiesin perustajat Nellie Inkinen ja Isabella Pönkkä.

Ihmeaine hackmaniitti innosti yrittäjyyteen

PharmaCityn Werstas Labsissa tutkitaan materiaalia, joka vaihtaa väriä ja hohtaa pimeässä. Mistä oikein on kysymys? Tapasimme Pure Luminescence Technologies Oy:n Isabella Pönkän ja Nellie Inkisen, jotka kertovat lisää ihmeaineeksi kutsutusta hackmaniitista sekä yrityksen taustoista.

Pure Luminescence Technologiesin tarina sai alkunsa Turun yliopiston kemian laitokselta, jossa Isabella Pönkkä opiskeli älykkäiden materiaalien tutkimusryhmässä ja aloitti hackmaniittitutkimuksen vuonna 2014. Tutkimus johti myöhemmin Business Finlandin rahoittamaan tutkimushankkeeseen, jossa selvitettiin hackmaniitin kaupallisia käyttömahdollisuuksia.

– Hackmaniitti on synteettinen aine, joka perustuu luonnonmineraaliin. Valmistamme laboratoriossa markkinoiden ensimmäistä ympäristöystävällistä loisteainetta, jolla on monia käyttökohdemahdollisuuksia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi röntgenkuvantamislevyissä ja dosimetrian laitteissa, Inkinen selittää.

Tutkimuksesta yritystoimintaan

Yritystoiminta käynnistettiin pian yliopiston hankkeen päättymisen jälkeen, sillä hackmaniitin tutkimuksessa oli päästy hyvään vauhtiin ja sitä haluttiin jatkaa.

– Samalla tutkimustiellä olen edelleen, ja olen yhä innoissani hackmaniitin mahdollisuuksista. Jo yliopistossa totesimme, että markkinoilla on kysyntää tällaiselle materiaalille, ja sen parissa riittää kyllä tutkimista, kertoo Pönkkä.

Yrityksen tiimi on pieni ja dynaaminen. Pönkkä toimii tieteellisenä johtajana, joka vastaa laboratoriosta ja käytännön loisteainevalmistuksesta. Inkinen on yrityksen toimitusjohtaja ja työskentelee hackmaniitin kaupallistamisasioiden parissa. Heidän lisäkseen mukana on Jussi Pyysalo senior advisorin roolissa sekä virolainen pääomasijoittaja yrityksen taustalla.

Inkinen tuli mukaan kaupallistamaan hackmaniittia jo Turun yliopiston tutkimushankkeeseen. Hän on opiskellut tradenomiksi Turun ammattikorkeakoulussa, ja on aina tiennyt tulevan työuran liittyvän jollakin tavoin yrittäjyyteen.

–Työskentelin 1,5 vuotta yliopistolla ja siellä tutustuin Isabellaan. Kun hanke päättyi, niin olimme vakuuttuneita, että toimintaa kannattaa jatkaa. Törmäsimme Jussiin eräässä pitchaustapahtumassa ja laitoimme aika nopeasti yrityksen rattaat pyörimään, Inkinen kertoo.

Kasvua ja kansainvälisyyttä

Pure Luminescence Technologiesin kuluva vuosi on vierähtänyt tuotekehityksen ja asiakashankinnan parissa. Katseet on suunnattu jo tulevaan, sillä yrityksen tavoitteena on saada valmiiksi tuotteen ensimmäinen kaupallinen versio ja kasvattaa asiakaskuntaa.

– Tähyämme tuotteen kanssa ulkomaille. Voimme myydä omaa tuotettua materiaalia tai lisenssiä tuotantoon, jos asiakkaalla on jo omat laboratoriotilat, Inkinen kertoo.

Meille on tärkeää, että täällä on myös mahdollisuus toiminnan kasvattamiseen.

Werstas Labsin tilat sopivat mainiosti Pure Luminescencelle, ja yritys hankki hackmaniitin valmistukseen tarvittavan uunin Labsin yhteislaboratorioon. Oma toimistohuone antaa työrauhan tarvittaessa, ja neuvottelutiloja on helppo varata, kun kokoonnutaan isommalla porukalla.

– Meille on tärkeää, että täällä on myös mahdollisuus toiminnan kasvattamiseen. Alue on meille tuttu jo opiskeluajoilta, ja täällä Tiedepuistossa on hyvä toimia toisten bioalan yritysten kanssa, Pönkkä jatkaa.

Pönkän vapaa-aika kuluu lentopallon parissa Turun urheiluliitolla, jossa hän valmentaa lasten joukkueita. Inkisen sydäntä lähellä on taide ja käsityöt, jotka ovat hyvää vastapainoa työarkeen.

Hyvää joulunaikaa ja menestystä uuteen vuoteen!

Lue myös:
Devikone muutti Werstaan Paratiisiin
Aikolon Oy tuntee muovien maailman
Eero Vesterinen haluaa selvittää mikrobien salaisuuden