EN
18.10. 2022

Bionamen Eero Vesterinen on tyytyväinen Werstas Labsin tarjoamiin palveluihin.

Eero Vesterinen haluaa selvittää mikrobien salaisuuden

Eero Vesterinen perusti oman bioalan yrityksen selkiyttääkseen yliopistotyön ulkopuolella olevia tutkimisprojektejaan. Oma laboratoriotila järjestyikin nopeasti PharmaCityn Werstas Labsista. Miten tasapainoilu on sujunut lehtorin, tutkijan ja oman yrityksen töiden välillä?

Hei! Kuka olet ja mitä yritystä edustat?
Olen Eero Vesterinen ja toimin omistamani Bionamen toimitusjohtajana. Toimimme PharmaCityssä Werstas Labsissa. 

Kerro hieman lisää Bionamesta. 
Yritys perustettiin vuonna 2020 keskellä koronapandemiaa. Työskentelin silloin yliopistolla tutkijana, ja määräaikainen sopimukseni oli päättymäisillään. Yrityksen perustaminen lähti siitä, että sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä eri tutkijoiden kanssa alkoi kertyä omien projektien ulkopuolella, ja koin, että oli parempi ulkoistaa työt yritystoiminnan alle. Bionamella oli siis heti valmiina asiakkaita, joten perustin yrityksen aika luottavaisin mielin. Tosin työmäärä ei juuri vähentynyt, ja työt yliopistollakin jatkuivat melkein heti uudessa työssä. Edelleen päätyöni on siellä Biologian laitoksella genetiikan yliopistonlehtorina sekä tutkijana. Yrityksen nimen keksi eräs opiskelija, ja olen siihen oikein tyytyväinen! Se toimii sekä englanniksi että suomeksi, ja toivon että tulevaisuudessa Bioname, eli bionimeäminen yhdistyy juuri meidän yritykseemme.

Mitä käytännössä tutkitte?
Bioname tekee lajien tunnistusta uuden sukupolven massasekvensointimenetelmin. Meillä on asiakkaita eri puolilta maailmaa, ja yhdessä tutkimme koko planeetan monimuotoisuutta. Erityisesti mikrobiyhteisöt ovat alalla kuuma peruna, ja niitä tutkitaan hyvin monista erilaisista näytteistä! 

Käytännössä näytteitä kerätään ja niitä tutkitaan dna-menetelmin: mitä eliöitä tavataan missäkin ja paljonko niitä elää. Teemme maaperä- ja mikrobitutkimusta, joka on myös trendiaihe, sillä kaikki halutaan tutkia ja selvittää erityisesti mikrobien kautta. Tutkijat haluavat tietää, miten mikrobit eli bakteerit, virukset, sienet ja niin edelleen oikeasti vaikuttavat kaikkeen elämiseen ja olemiseen.

Millainen tiimi teillä on?
Meillä on kolme kokeneempaa työntekijää, jotka tekevät laboratorioanalyyseja, sekä yksi vasta aloittanut tutkimusavustaja. Tällä hetkellä meillä on mukana myös markkinoinnin asiantuntija, jonka tehtävänä on rakentaa brändiä sekä visuaalista ilmettä.

Miten päädyitte juuri Werstaaseen?
Kuulin Werstas Labsin konseptista aikanaan eräältä täällä jo toimivalta bioalan yritykseltä. Otin yhteyttä, pyysin tarjousta tiloista ja asiat järjestyivät nopeasti. Meillä on täällä oma laboratoriohuone, ja toimistotöitä voimme tehdä joustavasti aulan yhteisissä tiloissa, neuvotteluhuoneissa tai kotitoimistolla. Werstaan etuna on palvelujen helppous – ei tarvitse itse huolehtia esimerkiksi siivouksesta tai laboratorion välinehuollosta. Kokoustilojakin voi varata tarpeen mukaan, eli täällä toimiminen on tehty varsin helpoksi.

Tiedepuiston alue on siis tullut tutuksi?
Kyllä, sillä kuljen päivittäin Tiedepuiston ja yliopistonmäen välillä. Olen työskennellyt tässä samassa kulmassa jo silloin, kun paikalla sijaitsi vielä makkaratehdas! Bioalan yritykset ovat keskittyneet juuri Tiedepuistoon, joten on aika luonnollista, että myös me haluamme toimia juuri täällä.

Tykkään Werstaan konseptista, ja tämä mahdollistaa yhteistyön alan toimijoiden välillä. Myös alueen tapahtumat kiinnostavat ja olenkin ehtinyt osallistua muutamiin tilaisuuksiin. Kaikki yhteistyö ja alueen tapahtumat luovat hyvät puitteet yhteisöllisyyden rakentamiselle.

Bioalan yritykset ovat keskittyneet juuri Tiedepuistoon, joten on aika luonnollista, että myös me haluamme toimia juuri täällä.

Arkesi kuulostaa melko kiireiseltä - miten sovitat yliopistotyöt ja Bionamen työt kalenteriin?
Päätyöni on edelleen yliopistolla lehtorina ja tutkijana. Molemmat työt tukevat toisiaan, ja molemmissa on omat työprofiilit. Vastaavaa massasekvensointiin ja lajien tunnistukseen keskittynyttä yritystä ei Suomessa eikä Pohjoismaissa vielä ole, ja koko Euroopassakin niitä löytyy vain muutamia. Kaiken tekemisen taustalla on akateeminen tutkimus, sillä ala pohjautuu vahvasti tutkimusperinteeseen.

Millainen tausta sinulla on?
Voisi sanoa, että olen kulkenut aika pitkän polun biologiksi. Taustalla on toki aina ollut kiinnostus luontoon ja hyönteisiin, joita kerättiin jo lapsena. Olin myös kiinnostunut tietokoneista, ja voisikin sanoa, että ympyrä on sulkeutunut monella tavalla, sillä nykyisessä työssäni pääsen yhdistämään nämä molemmat. 

Aloitin opiskelut Oulussa, josta siirryin Turkuun ja väittelin vuonna 2015. NGS-massasekvensoinnit kehittyivät voimakkaasti juuri väitöskirjaa aloittaessani, ja pääsin näkemään kehityksen aitiopaikalta. Tämä oli urani käännekohta, ja se on ohjannut kaikkea tekemistäni siitä lähtien. Pääsin analysoimaan näytteitä, joita oli kerätty arktiselta vyöhykkeeltä tropiikkiin. Oli hienoa olla mukana kansainvälisessä tutkimuksessa. 

Mitä kuuluu Bionamen tulevaisuuteen?
Saimme hiljattain ensimmäistä kertaa rahoitusta Business Finlandilta, mikä tietysti on hieno juttu. Toistaiseksi meillä on riittänyt asiakkaita, ja toivotaan että riittää vastedeskin. Asioita tapahtuu pikkuhiljaa, ja olen luottavainen tulevaisuuden suhteen. Tulevaisuudessa meillä on suunnitelmissa laboratorion lisäksi oma toimistotila, mutta ihan vielä se ei ole ajankohtaista.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla työn vastapainoksi?
Joukkuepelit ovat aina olleet lähellä sydäntä. Salibandya ja jalkapalloa pelailen aina kun ehdin. Vietän toki myös perheen kanssa aikaa, ja parhaiten saa ajatukset irti töistä, kun lähtee lasten kanssa metsään. Takapihaltamme pääsee onneksi suoraan metsäpoluille tutkimaan pieniä ja suuria luonnon ihmeitä! 

Kiitos haastattelusta ja hyvää syksyn jatkoa!

Lue myös:
Tatu Hirvonen löysi unelmiensa työpaikan Genomillistä
Hiotaanko Werstas Labsissa seuraavaa bioalan timanttia?