EN
17.05. 2022

Janne Laulumaa kuvattiin Werstaan tapahtumakahvilan portaissa.

Janne Laulumaa kouluttaa Taidolla työhön

Werstaan kaverikirjassa tavataan Työväen sivistysliiton eli TSL:n koulutussuunnittelija Janne Laulumaa. Tällä hetkellä Janne työskentelee Taidolla työhön -hankkeessa, jossa kehitetään työssä ja työnhaussa tarvittavaa osaamista. Mitä kaikkea koulutussuunnittelijan työpäivät sisältävät ja mitkä asiat ovat Jannelle parasta vastapainoa työarkeen?

Kuka olet ja missä Werstaan yrityksessä työskentelet?
Olen Janne Laulumaa ja työskentelen koulutussuunnittelijana TSL:ssä eli Työväen Sivistysliitossa.

Kerro hieman lisää TSL:stä!
Se on jo vuonna 1919 perustettu järjestö, jonka tausta-ajatuksena on tavoitella parempaa ja osallistuvampaa yhteiskuntaa. TSL kouluttaa jäsenjärjestöjään ja ammattiliittoja, ja SDP on puolueena järjestön taustalla. Aikuiskoulutuksemme tarjoavat ihan arjen perustaidoista lähtien monen tasoisia digikoulutuksia ja vaikkapa eläkkeelle siirtymisen koulutuksia – miten hekin osaisivat hoitaa arjen perusasiat, joille tietokone ei ole koskaan tullut tutuksi.

Mitä työpäiviisi kuuluu?
Tällä hetkellä toimin Taidolla työhön -hankkeen vetäjänä. Se toteutetaan Opetushallituksen rahoituksella, kestää neljä viikkoa ja on osallistujille ilmainen. Itse koulutan digitaitoja tässä hankkeessa. Työhöni sisältyy koko hankepaketti: koulutusten suunnittelua, käytännön asioita, taloudellista seurantaa, yhteydenpitoa kouluttajien kanssa, lukujärjestysten tekemistä ja niin edelleen. Koulutan myös toisten vetäjien hankkeissa sekä muissa kaupungeissa ja yksiköissä. Työpäivät ovat erilaisia ja vaihtelevia, mikä sopii minulle.

Missä toimistonne sijaitsee?
Meillä on kaksi huonetta ElectroCityn Werstaan Jääkaudessa. TSL:n pääpaikka on Helsingissä Ympyrätalossa, ja koulutuksia pidetään muun muassa Turussa, Tampereella ja Vaasassa.

Miten TSL päätyi juuri Werstaaseen?
Aiemmin toimimme Turun keskustassa. Kun uuden toimiston etsintä tuli ajankohtaiseksi, kävimme katsomassa erilaisia toimitiloja, ja totesimme Werstaan parhaaksi vaihtoehdoksi. Itse yllätyin positiivisesti, miten monipuoliset ja näyttävät tilat täällä on! Werstas työympäristönä sopii meille, sillä neukkareihin on kiva kutsua asiakkaita tai mennä heidän kanssaan vaikka lounaalle lähiravintoloihin. Myös koulutuksia on helppo järjestää paikan päällä Werstaan tai Joen tiloissa.

Werstas työympäristönä sopii meille, sillä neukkareihin on kiva kutsua asiakkaita tai mennä heidän kanssaan vaikka lounaalle lähiravintoloihin.

Läsnä, etänä vai hybridityö?
Tule yleensä töihin toimistolle, sillä näin työn ja vapaan pitäminen erillään on helpompaa. Myös pandemia-aikaan olin paljon paikalla, ja kun suurin osa werstaslaisista teki etätöitä, täällä oli turvallista työskennellä.

Lounasravintola vai omat eväät?
Ravintolat. Sokos Hotellin Bistro Elli on yksi suosikeista, käyn myös ElectroCityn Maunossa.

Suosikkipaikka Werstaassa tai Tiedepuiston alueella?
Joen tilat! Amfiteatteri on jäänyt mieleen. Samoin ElectroCityn Circus terasseineen on upea.

Miten huolehdit jaksamisestasi? Mitä teet töiden vastapainoksi?
Työ ja vapaa-aika on hyvä erottaa, kuten jo mainitsinkin. Toimistotyön vastapainoksi tykkään liikkua luonnossa ja käyn myös salilla. Kehonpainoharjoittelu on pitkään ollut oma juttu, ja viime aikoina myös kahvakuula on tullut tutuksi. Werstaan Jääkauden leuanvetotanko on ahkerassa käytössä! Yleensä treenaan aamuisin, ja tulen salilta Werstaaseen. Olen myös mukana kunnallispolitiikassa, sillä toimin Raision kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Mitä odotat tulevalta kesältä?
Retkeilyä ja vaeltamista! Luonnossa liikkuminen rauhoittaa, ja pari vuotta sitten innostuimme siitä perheen kanssa, kun ostimme rinkat ja muut tarvikkeet pidemmille vaelluksille. Takana on jo Karhunkierros ja vaellus Pyhä-Luoston kansallispuistossa, tämän kesän reitti on vielä päättämättä.

Miten kuvailisit itseäsi?
Olen sosiaalinen, helposti lähestyttävä ihmisten kanssa toimija sekä puhelias verkostoituja! Pitkä tausta ammattiyhdistystoiminnassa edellisessä työssäni Telestellä pääluottamusmiehenä opetti toimimaan ja työskentelemään yhteisten tavoitteiden eteen, ja sitä työtä edelleen jatkan kunnallispolitiikassa.

Olet tunnettu raisiolainen – mitä siellä kannattaa tehdä ja nähdä?
Suosittelen Raision luontokohteita! Moni ei tule ajatelleeksi, että Raisiossa luonto on lähellä. Kesän ykkösjuttu tulee olemaan Playa del Raisio venesataman kupeessa! Kannattaa ulkoilla myös Haunisten altaan alueella sekä Kullaanvuorella osana Kurjenrahkan reitistöä. Myös palvelut ovat lähellä, sillä Myllyn huikeat erikoiskaupat ja pohjoismaiden ensimmäinen Luxe-elokuvateatteri on huikea kokemus. Kannattaa tulla kauempaakin!

Kiitos haastattelusta Janne! Vielä yksi kysymys: mistä Werstaan yrityksestä haluaisit kuulla lisää? Olisi hauska kuulla lisää ILoq-yrityksestä, joka hoitaa lukitusjärjestelmiä.

Lue myös:
Werstaan tilavarausjärjestelmä vaihtuu
Terhi Väänästä kiehtovat tarinat ja visuaaliset maailmat
Moitele tarjoaa puhelinpalveluita ympäri maailmaa