EN
28.02. 2024

Kuva: Eero Alho/Lukkaroinen Arkkitehdit

Rouhea ja perinteinen, uusi ja vastuullinen Kalevala

Uusin Werstas, Kalevala-teemainen työtila, valmistui DataCityyn kesällä 2023. Tilan suunnittelussa kaiken lähtökohtana on ollut olemassa olevan tilan hyödyntäminen. Kalevalan arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastasi Pia Sabelström Arkkitehtitoimisto Sabelströmistä.* Minkälaisia vastakohtia Kalevalasta löytää? Entä miten kansalliseepoksemme kuvasto näkyy tilassa?

Punatiilinen DataCity kohtaa 2020-luvun coworking-tilan 

DataCity on monille tuttu rakennus Tiedepuiston alueelta, ja sen historiaa ei lähdetty tarkoituksella häivyttämään. Kiinteistön vanhoja tiiliseiniä säilytettiin, ja niiden kontrastiksi saatiin paljon lasipintaa. Kalevalasta haluttiin luoda nykyaikainen toimistoympäristö, jossa kuitenkin näkyy talo pitkä historia. 

̶  Kalevala-teema oli luonteva jatko Joen yhteydessä olevalle Werstaalle. Suomen luonnosta vaikutteita saanut teema jatkuu osaltaan myös Kalevalan sisätiloissa. Kalevala-teemaisen kuvituksen lisäksi esimerkiksi Saanan ja Ollin sisustustapetteja on sekä Kalevalassa että Werstas Joessa, kertoo Teknologiakiinteistöjen suunnittelupäällikkö, arkkitehti Anniina Savisalo. Sisustustapetit on toimittanut design-akustiikkaan erikoistunut yritys Hyssny.

Kalevalan työkahvilassa on kuitenkin myös ripaus uutta.Tilan katseenvangitsijana toimii Jukola Industriesin näyttävä Puupaanu -kuvioitu kustomoitu seinä, joka on kuin taideteos itsessään.

Vastuullisia hankintoja ja varastojen aarteita 

Kiinteistösijoitusyhtiönä Turun Teknologiakiinteistöt haluaa aktiivisesti kehittää toimintaansa entistäkin vastuullisemmaksi. Yhtiö tarjoaa toimitila-asiakkailleen kalusteiden vuokrausta palveluna. Tästä heräsi ajatus, voisiko uuden Werstaan kalusteissa hyödyntää jo olemassa olevia hyväkuntoisia tuoleja, pöytiä ja oleskelukalusteita. 

̶  Meidän ei tarvinnut hankkia kalusteita uusina, vaan pystyimme kierrättämään kalusteet omista varastoistamme. Osa kalusteista oli muuten hyväkuntoisia, mutta ne vaativat vain uudelleen verhoilua. Esimerkiksi työkahvilan sohva sekä neuvottelutilojen tuolit verhoiltiin uudelleen, ja ne näyttävät nyt kuin uusilta, kertoo kalustehankinnoista vastannut palvelupäällikkö Katri Pyöli. 

Neuvotteluhuoneiden valaisimet ovat olleet aiemmin käytössä muissa tiloissa, ja ne sopivat nyt loistavasti Kalevalaan. Myös sisääntuloaulan mustat istuimet ovat ehkä joillekin tuttuja ElectroCityn Werstaan neuvottelutiloista. 

̶  ElectroCityn Teräs-neukkariin hankittiin käyttäjien toiveesta pyöreä pöytä ja tuolit, ja näin pystyimme hyödyntämään mustat tuolit täällä. Haluamme vuokranantajana jatkuvasti kehittää vastuullisuutta ja näyttää esimerkkiä, miten uudelleen ajattelemalla vanhoistakin kalusteista saa uusia hienoja toimistokokonaisuuksia, Katri Pyöli jatkaa. 

Palvelut yhdistävät kerrokset 

Kalevala ja Werstas Joki toimivat hyvin yhdessä, ja niiden välillä liikkuminen on helppoa. Monitoimilaite sijaitsee Kalevalassa, kun taas alakerran Joessa on enemmän valikoimaa neuvottelutiloissa. Isompiin tilaisuuksiin on helppo varata Werstaan välitömässä läheisyyydessä sijaitsevia Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen tiloja. Molemmissa tiloissa on oma kahviautomaatti, jonka äärellä on helppo vaihtaa kuulumisia myös eri kerrosten toimijoiden välillä.

 ̶  Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Kalustehankinta kokonaisuudessaan oli iso paketti, ja tila näyttää valmiina oikein toimivalta, myhäilee Katri Pyöli tyytyväisenä.

*Arkkitehtitoimisto Sabelström on nyt osa Lukkaroinen Arkkitehteja.

Lue myös:
Medikumppani tarjoaa elämään mahtuvia töitä
"Paras paikka paikallisesti"  ̶  Werstaan asiakastyytyväisyys jälleen korkealla