EN
24.02. 2021

Hanna Halme esitteli Werstas Labsin laboratoriotiloja.

Hiotaanko seuraavaa bioalan timanttia Werstas Labsissa?

Turun Teknologiakiinteistöjen coworking-tila Werstas lanseerattiin vuonna 2015. Suuren suosion myötä heräsi ajatus toimintamallin tuomisesta myös Life Science -alan yrityksille – voisiko yhteistä työskentelytilaa tarjota toimistotilojen lisäksi myös laboratorioista? Näin sai alkunsa Werstas Labs, joka avautui vuonna 2017.

Joustavia jäsenyyksiä laboratoriotoimijoille

Nykyisen Werstas Labsin tiloissa PharmaCityssä toimi vuosina 2000-2017 Turku Science Park Oy:n koordinoima Biohautomo. Kun tilojen vuokraus siirtyi Teknologiakiinteistöille vuoden 2017 alussa, Turku Science Park pääsi erikoistumaan vielä paremmin yrityksille suunnattuihin palveluihin ja laboratoriotoiminnan vaatimusten ylläpitämiseen. Teknologiakiinteistöt puolestaan uudisti tiloja ja palveluita paremmin yrityksiä palveleviksi.

Werstas Labsin toiminta on ainutlaatuista, sillä vastaavaa ei ole muualla Suomessa.

Werstas Labsista voi valita itselleen parhaiten sopivan jäsenyyden: mobiilijäsenyyden, työhuoneen tai oman laboratorion. Jäsenyyttä on vaivatonta päivittää, jos tilan tai toiminnan tarpeet muuttuvat. Kaikkiin jäsenyyksiin sisältyvät tavanomaiset toimistopalvelut, esimerkiksi postiosoite, wifi, erikoiskahvit ja tee sekä monitoimilaitteen käyttö. Kaikki Labs-tiloissa työskentelevät pääsevät lisäksi käyttämään yhteislaboratorioita, vaakahuonetta ja heille tarjotaan välinehuolto. Life Science -alan kasvuyritykset pääsevät näin osaksi suurempaa yritysyhteisöä, ja heille järjestetään esimerkiksi yhteisiä verkottumistapahtumia. Werstas Labsin toiminta on ainutlaatuista, sillä vastaavaa ei ole muualla Suomessa.

Kasvuyritysten tuotekehityksen tarpeisiin

– Werstas Labsin tilat ovat ihanteelliset silloin, kun yrityksellä on tuotekehitys menossa. Labs on oikea paikka aloittelevalle yritykselle, joka on kasvuvaiheessa ja hiomassa tuotettaan. Täällä ei ole tuotantotilaa, vaan täällä keskitytään enemmän alkuvaiheen kehitystyöhön, kertoo Hanna Halme, joka toimii Labsissa yhteyshenkilönä Turku Science Park Oy:n toimesta.

Peruslaitteisto Labsissa palvelee hyvin käyttäjiään. Yhteislaboratorioiden varustukseen kuuluu muun muassa mikroskooppi, jäädyttävä sentrifugi, vetokaappeja ja -80 asteen syväjääpakastin. Laitekantaa on uudistettu hiljattain: tuoreimmat hankinnat ovat spektrofotometri ja soluviljelyinkubaattori. Myös välinehuolto kuuluu Werstas Labsin palvelupakettiin, johon sisältyy muun muassa vedenpuhdistus ja autoklaavointi.

Labs on oikea paikka aloittelevalle yritykselle, joka on kasvuvaiheessa ja hiomassa tuotettaan.

Hannan saama palaute kertoo, että asiakkaat arvostavat, että tiloista huolehditaan ja laitteet ovat ajan tasalla. Tilat ovat siistit ja työskentely vaivatonta. Tiloissa on pidetty myös työpajoja, joissa on hyödynnetty yhteisiä oleskelu- ja neuvottelutiloja.

– Ihmiset pitävät tärkeänä, kun paikan päällä on yhteyshenkilö: minulle tullaan ensimmäisenä antamaan palautetta asiasta kuin asiasta. Minulta saa tarvittaessa myös yrityksen toimintaan liittyvää apua, Hanna jatkaa.

Tiedepuiston synergia vahvistuu

Myös Hanna painottaa alueen toimijoiden yhteistyötä. Tiedepuistossa on ainutlaatuinen tilanne, sillä korkeakoulut, yritykset ja kaupunki ovat samalla alueella tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään. Myös yliopistollisen keskussairaalan sijainti vahvistaa Tiedepuiston osaamiskeskittymää. Opiskelijat tekevät yhteistyötä yritysten kanssa jo opiskeluvuosista alkaen, mikä luo tärkeitä kontakteja työelämää ajatellen. Turun seudullinen kehitysyhtiö toimii myös Tiedepuistossa ja tarjoaa monipuolisia palveluja yrittäjille ja yrityksille.

– Kehitämme yhdessä alueellista innovaatiokulttuuria, sillä Tiedepuistossa elää vahva synergia. Tutkimus ja yrittäminen kulkevat käsi kädessä, ja parhaat uudet innovaatiot voivat syntyä täällä työskentelevien ihmisten satunnaisista kohtaamisista. Turussa on isoja bioalan toimijoita, joista on syntynyt ns. spin-outteja eli jokin liiketoiminnan osa on kehittynyt omaksi tuotteekseen ja on perustettu yritys sen ympärille. Myös näitä yrityksiä toimii nyt Werstas Labsissa. Jos aloitteleva Life Science -yritys etsii toimitilaa ja tarvitsee myös laboratoriota, kannattaa Werstas Labs pitää ehdottomasti mielessä jo synergian vuoksi.

– Vinkkaan vielä alan startup -yrityksille, että Meillä Turku Science Parkissa on menossa räätälöity kansallinen kasvuohjelma terveydenhuoltoalan yrityksille, hyvää palautetta saanut ProHealth Growth.

Kiinnostuitko tiloista? Ota yhteyttä Turun Teknologiakiinteistöjen palvelupäällikkö Leena Puodinketoon, leena.puodinketo(a)teknologiakiinteistot.fi puh. 040 832 0175