EN
21.09. 2023

Laboratorionjohtaja Vilhelmiina Juusti esittelee biosensoreiden toimintaa ghanalaisille yhteistyökumppaneille.

Aqsens Healthin tutkimuksen keskiössä biosensorit: Werstas Labsissa kehitetään uutta teknologiaa vaikeasti havaittaviin tauteihin

Terveysteknologian startup Aqsens Health toimii bioalan yrityksille tarkoitetussa Werstas Labsissa, jossa sillä on käytössään kaksi laboratoriota sekä kolme toimistohuonetta. Yrityksen laboratoriotiloissa kehitetään testejä vakavien tautien aikaiseen havaitsemiseen. Mistä kaikki on saanut alkunsa?

Juuret yliopistomaailmassa

Kuten monilla muillakin bioalan startupeilla, myös Aqsens Healthin juuret juontavat yliopistomaailmaan. Turun yliopiston dekaanina toimiva Pekka Hänninen keksi laajennuksen Turun alueella kehitettyyn TRF-teknologiaan, jota alettiin kutsua Enhanced TRF -menetelmäksi. Nykyinen toimitusjohtaja Timo Teimonen ja Hänninen perustivat tämän tutkimuksen pohjalta Aqsens Healthin, jonka toiminta alkoi vuonna 2017, jolloin mukaan tulivat myös nykyisin yhtiön tutkimuksen keskiössä olevat biosensorit. Molemmat perustajat ovat yhä aktiivisesti mukana yhtiön toiminnassa: Hänninen toimii nykyään hallituksen jäsenenä ja Teimonen toimitusjohtajana. 

Aqsens Healthilla kehitetään testejä vaikeasti havaittaviin tauteihin, sekä sellaisiin tauteihin, joissa aikaisesta diagnosoinnista on eniten hyötyä. Huomionarvoista on, että näissä testeissä ei käytetä verta, vaan sylkeä tai virtsaa. 

Yrityksen ydintiimi toimii Werstas Labsissa, jonka lisäksi toimintaa on Helsingissä. Yritys sai hiljattain lisävahvistusta Ghanasta, kun sikäläisestä lääketieteellisestä tutkimuslaitoksesta palkattiin tutkija Turkuun malariatutkimuksen pariin.  

Aqsens Heathin toiminta on keskittynyt kahteen päähaaraan: infektiotauteihin ja syöpätauteihin. Keskiössä ovat malarian tutkimus sekä eturauhas- ja rakkosyöpä. Miten yrityksessä on päädytty tutkimaan juuri malariaa, toimitusjohtaja Timo Teimonen?

Yksi keskeinen asia malarian hallinnassa olisi sen helppo ja aikaisen vaiheen diagnosointi: tätä me haluamme edistää helppokäyttöisen sylkipohjaisen testin muodossa.

– Se on maailmanlaajuisesti yksi hankalimpia infektioita. Sen levinneisyys on laaja keskittyen Afrikkaan ja sen eliminointiin käytetään valtava määrä resursseja. Yksi keskeinen asia malarian hallinnassa olisi sen helppo ja aikaisen vaiheen diagnosointi: tätä me haluamme edistää helppokäyttöisen sylkipohjaisen testin muodossa.  

Ghanan yliopiston yhteydessä olevassa Noguchi-instituutti on erikoistunut malariatutkimukseen, josta Aqsens Healthilla kiinnostuttiin yhteisten kontaktien kautta.  

– Mietimme, että yhteistyö tappaviin infektiotauteihin erikoistuneen tutkimusinstituutin ja heidän tutkijoidensa kanssa saattaisi auttaa meidät alkuun. Sopiva taho löytyi ja projekti saatiin sujuvasti liikkeelle. Näytteet saapuvat Suomeen nopeasti ja yhteistyö jatkuu edelleen. Nyt on hienoa, että saimme myös dedikoituneen tutkijan tänne paikan päälle, kiittelee Teimonen. 

Synergiaa ja kohtaamisia Tiedepuistossa 

Tiedepuiston alue on Turun bioalan keskus ja siten luonteva tukikohta myös Aqsensille. Hyvä esimerkki alueen toimijoiden yhteistyöstä on Aqsens Healthin, TYKSin ja Auria Biopankin juuri alkanut yhteistyö virtsarakon syövän tutkimuksessa. Tutkimusyhteistyön tavoitteena on todentaa, miten Aqsensin kehittämiä biosensoreita voidaan käyttää syövän havaitsemiseen ja hoidon seurantaan. 

– Virtsarakon syövän seurantatutkimukset tähystyksineen ovat melko kalliita ja lisäksi epämukavia potilaille. Jos tarjolla olisi virtsapohjainen seulontamenetelmä tähystysten rinnalle, niiden määrän vähentäminen esimerkiksi puoleen vapauttaisi enemmän resursseja muualle. Lisäksi virtsapohjainen testi olisi miellyttävämpi potilaille, kertoo Aqsens Healthin laboratorionjohtaja Vilhelmiina Juusti.  

Aqsens Healthilla yhteistyötutkimukset alkavat syksyllä ensimmäisillä näyteanalyyseilla.  

– Kun haemme näytteitä TYKSistä, ei tarvitse miettiä logistiikkaa vaan haemme näytteet kävellen. Myös muut käytännön asiat hoituvat PharmaCitystä helposti: ulkomaalaisten vieraidemme on helppo tulla Helsinki-Vantaan lentoasemalta junalla Kupittaan asemalle ja olla läheisessä hotellissa yötä.

Alueen toimijoiden välisen yhteistyön lisäksi ihmisiin voi tutustua vapaamuotoisemmin yhteisissä tapahtumissa.

– Meiltä on osallistunut henkilökuntaa Joen yhteisön aamukahveille ja Joki Forum -tapahtumiin. Välillä on mukava aloittaa aamu vähän erityisemmin ja tavata muita Tiedepuistossa työskenteleviä, sanoo laboratorionjohtaja Vilhelmiina Juusti.  

Lue myös:

Tervetuloa Werstas Kalevalan avajaisiin 4.10.
Urheilua parhaalla paikalla Werstas-aitiossa
Saija Kivikankare vastaamaan Werstaasta