EN
26.01. 2022

Sanna Niinivehmas työskentelee Aurliden tieteellisenä johtajana.

Sanna Niinivehmas molekyylien maailmassa

Werstaan asiakasyrityksissä työskentelee useita bio- ja lääkealan asiantuntijoita. Forendo Pharman eli nykyisen Organonin Maarit Merla haastoi mukaan Werstaan kaverikirjaan Aurliden Sanna Niinivehmaan. Sanna työskentelee Aurlidella molekyylimallinnuksen parissa, ja viihtyy erinomaisesti työssään. Yritys sai alkunsa yliopiston spin-offina, sillä mallinnukselle oli paljon kysyntää ja tekijöitä vielä vähän.

Kuka olet ja missä Werstaan yrityksessä työskentelet?
Olen Sanna Niinivehmas, Aurlide Oy:n tieteellinen johtaja. Aurlide on molekyylimallinnukseen ja uusien lääkeaihiomolekyylien etsintään keskittyvä yritys. Aurlide on perustettu vuonna 2019 ja olen yksi perustajista. Toimimme Suomen lisäksi myös kansainvälisillä markkinoilla.

Mitä työhösi kuuluu?
Aurlide on uusi ja vielä melko pieni yritys, joten toimenkuvani on monipuolinen. Suosikkityötäni on kuitenkin asiakasprojektien hoitaminen eli käytännön tutkimus. Tyypillinen asiakkaamme onkin pk-lääkeyritys, jolla ei omaa molekyylimallinnusosastoa, ja he käyttävät palvelujamme.

Miten olet päätynyt nykyiseen työhösi?
Sairauksien synnyssä ja siten myös lääkekehityksessä proteiini-proteiinivuorovaikutukset ovat tärkeitä, mutta hyvin haastavia tutkia ja muokata. Yliopiston tutkimusryhmässä huomasimme, että tällaiselle tutkimuspalvelulle on tarvetta, ja yritys perustettiin, sillä olemme tosi hyviä siinä, mitä teemme. Aurlide on siis yliopistolähtöinen spin-off -yritys. Itselläni on opiskelutausta solu- ja molekyylibiologiassa ja tutkimustausta laskennallisessa lääkekehityksessä.

Yritys perustettiin, sillä olemme tosi hyviä siinä, mitä teemme.

Missä toimistonne sijaitsee?
Meillä on toimisto PharmaCityn C-rapussa, toisessa kerroksessa. Sijainti lähellä yliopistoa, Health Campusta ja monia lääkeyrityksiä koettiin oleelliseksi. Werstaan yhteisölliset työtilat ovat hyvä ratkaisu meille, sillä omassa huoneessa on oma rauha, ja kahviautomaatilla tapaa välillä toisia werstaslaisia. Jossain vaiheessa suurempiin tiloihin muuttaminen alkaa olla ajankohtaista, erityisesti jos lähityö lisääntyy.

Läsnä-, etä- vai hybridityö?
Hybridimalli sopii meille parhaiten: kaikki voivat tehdä töitä missä ja milloin parhaalta tuntuu. Viihdyn itse hyvin etätöissä, mutta välillä on mukava tavata ihmisiä kasvokkain, sillä siinä on kuitenkin enemmän aitoa vuorovaikutusta. Päivittäiset pikkuasiat tulevat kuitenkin nopeimmin hoidetuksi etäpalavereina.

Parasta työssäsi?
Tutkijana tietysti täytyy vastata, että tutkiminen. Tykkään uusien asioiden selvittämisestä, ideoiden kypsyttelystä ja välillä mahdottomilta näyttävien tieteellisten ongelmien ratkaisusta. Tutkimustyö on kuin palapelin kokoamista: pieni osanen kerrallaan pyritään kohti selkeämpää kuvaa ja parempaa lopputulosta. Aurliden kannalta on hienoa nähdä konseptin potentiaali. Teemme pikkuhiljaa ja määrätietoisella työllä yritystä ja osaamistamme tunnetuksi maailmalla.  Parhaillaan Aurlidessa on meneillään asiakasneuvotteluja, ja pidemmällä aikavälillä suunnitteilla on laajentumispyrkimyksiä.

Millainen tiimi teillä on?
Tiimi elää aina hieman projektien mukaan. Meitä on kolme perustajaa ja tällä hetkellä meitä on yhteensä kahdeksan henkilöä. Kaikki ovat harvoin koolla samaan aikaan samassa paikassa, sillä töitä tehdään vaihdellen Werstaan toimistolla tai kotona.

Mistä nimi Aurlide tulee?
Nimeä mietittiin pitkään ja palloteltiin erilaisia ideoita! Nimessä näkyy paikallisuus eli Aurajoki sekä mallinnus – ligand design.

Suosikkipaikkasi Werstaassa tai Tiedepuiston alueella?
Tulimme Werstaan asiakkaiksi syksyllä 2020, eli keskellä pandemia-aikaa, niinpä on tullut vietettyä toistaiseksi aika vähän aikaa paikan päällä. Toimistoa ei vielä ole ehditty sisustaa kovin viihtyisäksi, joten yhteistilat voittavat viihtyisyydessä.

Lounasravintola vai omat eväät?
Koska suuri osa ajasta on mennyt etätöissä ja lounasravintolakulttuuri on ollut jäissä, niin pakko sanoa omat eväät.

Onko teillä slogania?
Your molecule - discovered! Tämä kuvastaa sitä, että Aurliden käyttämä teknologia on ylivoimaisen nopea ja tarkka.

Miten huolehdit jaksamisestasi?
Käsillä tekeminen on aina ollut minulle tärkeää. Anna minulle kerä lankaa, niin viihtyminen on taattu. Viimeksi olen neulonut itselle kaarrokeneuletta suomenlampaan villalangasta.

Mitä odotat alkavalta keväältä?
Pohjoisempaa Turkuun muuttaneena aikaisemmin lisääntyvä kevätaurinko ja melkeinpä yllättäen alkava kevät lämmittävät mieltä. Työasioista odotan mielenkiintoisia uusia asiakasprojekteja ja pandemian helpottamista, ja sitä että päästään kunnolla kotiutumaan Werstaalle.

Tärkein viisaus, jonka olen tähän mennessä oppinut?
Itsestä ja toisista huolehtiminen on tärkeää. Pitää yrittää löytää tasapaino työn, perheen tai ystävien ja oman ajan välillä. Kaikkia niitä pitää olla, että ihminen voi hyvin.

Haluatko haastaa toisen werstaslaisen mukaan kaverikirjaan?
Samalla käytävällä on erään toimiston ovi usein raollaan. Toimisto on tosi viihtyisän näköinen, olisi hauska tietää ketä naapurissa asuu.

Kiitos Sanna ja työn iloa koko Aurliden tiimille! Selvitämme seuraavaksi, kuka naapurissa majailee.