EN
10.01. 2022

Maarit Merla tavattiin Vierailukeskus Joessa.

Maarit Merla on turkulaisen lääkekehityksen ytimessä

Vuoden 2022 Werstaan kaverikirjan aloittaa liiketoimintakehitysjohtaja Maarit Merla Forendo Pharmalta. Yrityksellä menee vahvasti, sillä se on juuri siirtynyt yhdysvaltalaisen lääke-ja terveysalan yhtiön Organonin omistukseen. Millaisia muutoksia yrityskauppa tuo tullessaan, Maarit Merla?

Kuka olet ja missä Werstaan yrityksessä työskentelet? Olen Maarit Merla ja työskentelen Forendo Pharman, nykyisen Organonin liiketoimintakehitysjohtajana. Yritys tekee lääkeainekehitystä naisten terveyteen liittyviin sairauksiin. Tällä hetkellä meillä on kliinisessä vaiheessa lääke endometrioosiin ja prekliinisessä vaiheessa oleva hanke PCOS -munasarjojen monirakkulaoireyhtymään.

Mitä työhösi kuuluu? Olen työskennellyt Forendolla kuusi vuotta, ja olen päässyt tekemään ja näkemään paljon erilaisia asioita. Kulunut vuosi on ollut kiireinen, sillä olen valmistellut muun muassa due diligence -asioita: Forendon yrityskauppa varmistui vuoden lopulla, ja sen myötä olemme siirtyneet yhdysvaltalaisen lääke- ja terveysalan yhtiön Organonin omistukseen. Olen tehnyt selvityksiä liiketoiminnastamme yrityskaupan osalta.

Työhöni kuuluu myös yhteistyömahdollisuuksien kartoittamista, ja olen myös ollut mukana rahoituskierrosten valmistelussa viimeisten vuosien aikana. Oma taustani on kauppatieteissä, ja onkin aika poikkeuksellista, että tällä taustalla työskentelen lääkekehitysyrityksen liiketoiminnoissa. Minulla on aiempaa kokemusta Life Science -alalta, sillä työskentelin vuosia Perkin Elmerillä.

Miten yrityskauppa muuttaa teidän arkea? Itse suhtaudun innolla tulevaan: kansainvälisyys ja iso omistaja tarkoittavat uusia mahdollisuuksia ja isommin tekemistä. Forendossa on ollut taustalla yrittäjyys ja startup -henkisyys, meillä on rajalliset resurssit ja olemme toimineet pääomasijoittajien rahoituksella. Organon on monikansallinen yritys, ja Yhdysvaltojen lisäksi tulemme tekemään yhteistyötä sen Euroopan yksiköiden kanssa. Odotan, että edessämme on paljon uusia mahdollisuuksia niin tieteen kuin urakehityksenkin näkökulmasta.

Alusta asti on ollut selvää, että Forendo ei ryhdy itse valmistamaan lääkkeitä. Olemme päässeet nyt tiettyyn pisteeseen tutkimuksessa, ja seuraava askel odottaa kulman takana. Organonin henkilökuntaa on vieraillut Turussa, ja heille on tärkeää, että yritys toimii paikallisesti yhteistyössä yliopiston kanssa, ja ympärillä olevat bioalan verkostot täydentävät osaamista.

Odotan, että edessämme on paljon uusia mahdollisuuksia niin tieteen kuin urakehityksenkin näkökulmasta.

Läsnä-, etä- vai hybridityö? Hybridi. Olen ollut pääsääntöisesti etätöissä jo aikaerojenkin vuoksi. Olemme halunneet varmistaa, että laboratoriossa työskentelevät voivat olla töissä paikan päällä turvallisesti, ja muut ovat mahdollisuuksien mukaan etätöissä. Toki nyt uusien kuvioiden ja yrityskaupan asioiden myötä asioita on varmasti jäänyt sanomatta – kahvipöytäkeskustelut ovat tärkeitä arjessa, ja nyt ne ovat jääneet yhteisesti pitämättä.

Missä toimistonne sijaitsee? Forendo Pharma on aina toiminut PharmaCityssä, kuten edeltäjänsäkin Hormos Medical, rakennuksen valmistumisesta asti eli vuodesta 2001. Meillä on tällä hetkellä tiloja talon seitsemännessä kerroksessa sekä Werstas Labsissa. On tärkeää toimia Life Science -alan keskittymässä Tiedepuistossa verkostoitumisen ja yhteistyökuvioiden kannalta.

Mikä on suosikkipaikkasi Werstaassa tai Tiedepuiston alueella? Vierailukeskus Joki on edustava, ja tuomme mielellään myös vieraita tutustumaan sinne.

Suositko omia eväitä vai lounasravintolaa? Maunon salaattipöytä ollut meistä monen suosikki! Kehuja saa myös VG Wok ja Opetusravintola Taito: sinne on mukava viedä vieraitakin, kun paikka on rauhallinen ja on kiva nähdä miten opiskelijat pääsevät näyttämään osaamistaan.

Mikä on työssäsi parasta? Pienessä yrityksessä pääsee konkreettisesti tekemään monipuolisia asioita. Vaikka teemme paljon, niin aina se ei johda mihinkään, esimerkiksi rahoitus- tai yhteistyöhankkeet voivat onnistua tai sitten jäädä tekemättä. Ison työn jälkeen onnistumiset palkitsevat aina!

Kuvaile itseäsi tai osaamistasi? Olen monipuolinen alan osaaja: olen toiminut terveysteknologia-alalla 20 vuotta niin markkinoinnissa, liiketoiminnan kehityksessä ja tuotekehityksessä. Suhtaudun uusiin haasteisiin ennakkoluulottomasti ja katson asioita positiivisesti.

Miten huolehdit jaksamisestasi? Etätöissäkin on tärkeää rytmittää päivää. Joskus merkkaan kalenteriin lounaslenkin, jolloin lähden haukkaamaan happea. Sopivassa suhteessa töitä, liikuntaa ja myös lomaa!

Mitä odotat talvelta? Odotan, että pääsemme toden teolla uusiin kuvioihin! Se tarkoittaa paljon töitä, mutta on varmasti todella kiinnostavaa.

Tärkein viisaus, jonka olet tähän mennessä oppinut? Olen yrittäjäperheestä lähtöisin, joten tietty yrittäjähenkisyys vaikuttaa taustalla: haluan tehdä asiat huolella ja omaan tekemiseen luottaen. Jokaisella on oma roolinsa työyhteisössä: arvostetaan ja kohdellaan kaikkia tasapuolisesti.

Mistä Werstaan yrityksestä haluaisit kuulla lisää? Aurlide olisi kiinnostava! Myös he toimivat Werstas Labsissa ja heidän erityisosaamisensa on molekyylimallinnus.

Kiitos haastattelusta Maarit ja tsemppiä työntäyteiseen talveen!