EN
17.12. 2021

Jerker Brandt viihtyy DataCityn Werstaassa.

Jerker Brandt tutkii energiatehokkuutta ja uusia elämäntapoja

Werstaan kaverikirjassa ollaan jälleen DataCityssä, jossa sijaitsee myös energiatehokkuuden asiantuntijayritys NollaE:n toimisto. NollaE:n Jerker Brandt kertoo nyt, millaisten vaiheiden jälkeen yritys on päätynyt nykyisiin Werstaan tiloihin ja mikä erottaa NollaE:n toisista alan toimijoista.

Kuka olet ja missä Werstaan yrityksessä työskentelet? Olen Jerker Brandt ja työskentelen NollaE:ssä. Teemme energiatehokkuuskonsultointia, jonka tavoitteena on edistää rakennusten energiatehokkuutta ja sitä kautta pienentää hiilijalanjälkeä, mikä on tärkeää jo kustannussyistä. Voisikin sanoa, että NollaE on edelläkävijä alallaan: kehitämme ratkaisuja, joita toiset eivät ole vielä edes ajatelleet.

Mitä työhösi kuuluu? Tällä hetkellä toimin projektipäällikkönä Toriparkki-hankkeessa. NollaE on vastannut hankkeen energiatehokkuuden suunnittelusta ja toiminut projektin johdossa hankkeen muutosratkaisuissa. Toriparkki itsessään on toki jo valmis, mutta hankkeeseen liittyy paljon muitakin asioita, kuten läheisten katujen kuntoon saattamista. Vasta sitten, kun rakenteet ovat valmiina kadun alla, yläpuoli eli kadut tehdään kuntoon, mistä puolestaan vastaa Turun kaupunki. Toriparkista on rakennettu lähtökohtaisesti mahdollisimman energiatehokas mahdollisimman pienillä rakennuskustannuksilla. Toriparkin energiankulutus on alle sadasosa siitä, mitä se olisi tavanomaisilla ratkaisuilla.

Lähi-, etä- vai hybridityö? Toriparkin hankkeessa työskentelen paljon työmaalla, eli tällä hetkellä sanon lähityö. Etätyölläkin on paikkansa kotitoimistolla, teen keskittymistä vaativia töitä mieluiten omassa rauhassani. NollaE:n toimistolla on vielä rauhallista, kun monet ovat etätöissä kotona. Itse olen sosiaalinen luonne ja kaipaan myös kontakteja päivään, joita tämänhetkinen työmaa mahdollistaa.

Missä toimistonne sijaitsee? Olemme tehneet comebackin DataCityn Werstaaseen! Olemme ehtineet toimia monessa kiinteistössä ja useassa tilassa muutaman vuoden aikana. NollaE on aloittanut TriviumCityssä, josta siirryttiin PharmaCityn ja ElectroCityn Werstaiden kautta nykyiselle paikalle DataCityn Werstaaseen, Vierailukeskus Joen yläkertaan. Monta kiinteistöä ja toimistoa on siis tullut nähtyä vuosien aikana, mutta tämä toimii meille parhaiten nykyisessä hybridityön maailmassa, kun toimistolla ei olla joka päivä paikan päällä.

Parasta työssäsi? Työn monipuolisuus ja vaihtelevuus: rakentamisessa jokainen päivä on erilainen. Tykkään myös olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Kuvaile itseäsi tai osaamistasi? Ratkaisukeskeinen, ihmisläheinen ja yhteistyökykyinen. Toriparkkiprojektissa nämä ominaisuudet korostuvat, kun kokonaisuus koostuu todella monesta palasta.

Suosikkipaikkasi Werstaassa tai Tiedepuiston alueella? Werstaan tiloissa tykkään yhteisöllisyydestä ja tietynlaisesta startup-henkisyydestä. Suosikkini on nykyinen eli DataCityn Werstas, sillä se sopii meille nyt todella hyvin.

Lounasravintola vai omat eväät? Suosikkiravintolani Tiedepuiston alueella on Kado sushi! Kun olen työmaalla keskustassa, pääsen sielläkin Kadoon kauppahallissa.

Onko teillä slogania? Energiatehokkuuden mittari on euro. NollaE on kehittänyt ohjelmiston, joka mahdollistaa minkä tahansa rakennuksen energiatehokkuutta parantavien toimenpiteiden vertailun. Rakennus voi olla omakotitalo, rautatieasema tai toimistokiinteistö, joka ensin mallinnetaan ohjelmistoon. Ohjelmiston taustalla oleva algoritmi ristiinvertaa kymmeniä tuhansia eri energiatehokkuustoimenpiteitä keskenään, joita juuri kyseiselle rakennukselle voidaan tehdä. Yksinkertaistettuna algoritmi luo toimenpiteistä matriisin, jolla energiatehokkuutta parantavilla toimenpiteillä mahdollistetaan suurin sijoitetun pääoman tuotto kohteelle. NollaE:n mallissa energiatehokkuudelle saa parhaimman vastineen.

Miten pidät huolta jaksamisestasi? Minulla on meneillään elämäntaparemontti, joka on selkeästi parantanut omaa jaksamista. Syön hyvin ja liikun monipuolisesti: kävelen joka päivä, ja työmaalla tulee kuin huomaamatta askelia. Lisäksi pelaan salibandyä, kesällä golfaan ja talvella laskettelen.

Mitä odotat talvelta? Odotan kunnon talvea! Jouluna olen lähdössä Leville, jossa pääsen laskettelemaan. Kotirinne eli Hirvensalon hiihtokeskus on jo avattu, joten sielläkin pääsee helposti rinteeseen. Työrintamalla on myös tulossa uusia kiinnostavia projekteja ensi vuodelle.

Urheiluseura, jota kannatat? Eniten seuraan TPS:n jääkiekko-otteluita. Olen myös mukana Aura Golfin ja Turun slalomseuran toiminnassa.

Tärkein viisaus, jonka olet tähän mennessä oppinut? On tärkeää välillä pysähtyä ja miettiä, mikä on oikeasti tärkeää elämässä. Täytyy olla rohkea ja kuunnella itseään: vain sinä tunnet itsesi parhaiten.

Kiitos Jerker ja oikein hyvää joulun odotusta!