EN
20.12. 2022

Varautuminen sähkökatkoihin – huomioitavaa työpaikalla

Turun Tiedepuistossa vastataan energiakriisiin erilaisilla energiansäästötoimilla, jotka edistävät sähkön riittävyyttä kuluvana talvena. Energiakriisi muodostaa kuitenkin mahdollisen riskin, jonka seurauksena talvikaudella voi olla ajoittain pulaa sähköstä ja mahdollisesti myös sähkökatkoja.

Olemme koonneet tärkeimmät huomiot sähkökatkoihin varautumiseksi Turun Teknologiakiinteistöjen toimitiloissa ja Werstaan coworking-tiloissa työskenteleville. Jos sähkökatko on ennakkoon tiedossa, jää kotitoimistolle tai siirry etätöihin, jos se suinkin on mahdollista.

Ennen sähkökatkoa  

Vähennä kaikki sähkönkulutus minimiin (valot, toimiston laitteet yms.), jotta akut ja/tai varavoima riittävät mahdollisimman pitkään välttämättömään sähkön tarpeeseen. Huomioithan, että suurimmassa osassa Teknologiakiinteistöjen rakennuksia ei ole varavoimaa. Sitä on vain niissä rakennuksissa ja tiloissa, joihin se on erikseen aikanaan rakennettu. 

Älä käytä hissiä sähkökatkon uhatessa, sillä useimmat hissit pysähtyvät kerrosvälille sähkökatkon aikana.

Pidä valonlähde (esimerkiksi puhelin) aina mukanasi suljetuissa tiloissa liikkuessasi äkillisen pimeyden varalta.

Huomioi käyttämiesi koneiden ja laitteiden äkillisen pysähtymisen mahdollisuus sekä siitä aiheutuvat turvallisuusriskit esimerkiksi työkoneissa ja laboratoriolaitteissa. 

Pidä ladattavat laitteet ladattuina (puhelin, tietokone, radio yms.) ja tallenna keskeneräiset työt säännöllisesti. 

Poista mahdolliset esteet kulkureiteiltä mahdollisuuksien mukaan, sillä pimeässä on vaikea havainnoida. 

Sähkökatkon aikana 

Sammuta kaikki työkoneet ja tulipaloriskin aiheuttavat laitteet (laboratoriolaitteet, keittiön pienlaitteet kuten kahvinkeittimet yms.) sähkökatkon alkaessa, jotta ne eivät aiheuta vaaraa äkillisesti käynnistyessään sähköjen palauduttua. 

Tiloista ja rakennuksista poistuminen on aina mahdollista, vaikka sähköinen kulunvalvonta ja sähkölukot eivät toimisi. Huomioi, että et välttämättä pääse takaisin sisään tilaan tai rakennukseen sieltä poistuttuasi. Poistuessasi rakennuksista sähkökatkon aikana varmista, että ovet takanasi menevät kiinni, jolloin asiattomat henkilöt eivät pääse sisään.

Sähkökatkon tullessa poistumistievalaistus toimii enintään kahden tunnin ajan. Suosittelemme rakennuksesta poistumista turvallisuussyistä, jos sähkökatkon pituudesta ei ole tietoa tai sen tiedetään kestävän yli kaksi tuntia. 

Huomioi myös, että et ehkä pääse pysäköintihallista pois autolla, sillä hallien automaattiovet eivät välttämättä aukea. Huoltoyhtiö pyrkii kuitenkin avaamaan hallien ovet manuaalisesti. 

Sähkökatkon jälkeen 

Kun sähköt kytkeytyvät sähkökatkon jälkeen päälle, saattaa syntyä ns. virtapiikki, joka voi haitata tai jopa vaurioittaa koneita ja laitteita. Turvallisinta on irrottaa herkkien laitteiden johdot pistorasioista. 

Varmista kriittisten laitteiden (pakastimet, laboratoriolaitteet, olosuhdehallitut tilat, yms.) palautuminen toimintaan heti sähkökatkon jälkeen jatkovahinkojen estämiseksi. 

Huomioithan, että vesijohtovesi saattaa olla hetkellisesti poikkeuksellisen kuumaa sähkökatkon jälkeen. 

Kiireellisissä tilanteissa huoltoyhtiö Aren päivystysnumero 020 530 5700 palvelee 24h/vrk. Huomioithan kuitenkin, että numero saattaa olla ruuhkautunut sähkökatkotilanteissa.