EN
15.10. 2020

Terveisiä paperivaraston perukoilta

Oletko tapatulostaja vai valveutunut paperin käyttäjä? Pienillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia ja pienistä puroista kasvaa suuria järviä. Tästä syystä haluankin puhua teille paperiarkista.

Werstailla on viimeisen 12 kuukauden aikana tulostettu keskimääräisesti 306 sivua päivässä ja paperiarkkeja on koneiden läpi kulkenut päivässä 204 kappaletta. Vuoden aikana paperiarkkeja on käytetty Werstailla 74 504 kappaletta. A4-kokoisina tulosteina laskettuna se on noin 30 paperilaatikkoa, joissa on 2500 paperiarkkia/laatikko. Käytetty ajanjakso on syyskuu 2019–elokuu 2020, joten huomioitavaa on, että maaliskuun aikana suuri osa monitoimilaitteiden käyttäjistä siirtyi etätöihin. Normaalivuotena luku olisi vieläkin näyttävämpi. Etätyöskentelyyn siirtymisen vaikutukset näkyvät kaaviossa 1 selkeänä pudotuksena.


Kaavio 1. Tulostemäärät Werstaalla viimeisen vuoden aikana.

Itse tunnustan olleeni pahemman luokan tapatulostaja aiemmin. Vuonna 2014 kirjoitin Teknologiakiinteistöjen blogissa halustani välttää turhaa tulostamista. Ja tuolloin alulle laittamani linja on pysynyt. Nykyään harkitsen jokaisen tulosteen tarpeellisuutta ja tulostankin todella harvoin fyysistä paperitulostetta. Toki työnkuvat ja työtavat vaikuttavat tähän suunnattomasti, mutta uskallan silti väittää, että jokainen meistä pystyy vähentämään tulostamista, kun on valmis muokkaamaan omia tapojaan toimia ja näin ollen opettelemaan uusia tapoja tehdä työtä.

Werstaiden tulostemäärällä on 12 kuukauden aikana käytetty yli kahdeksan puuta ja hiilidioksidipäästöt 12 kuukauden jaksolta ovat lähes tonnin. Vastuullisuus on yksi Teknologiakiinteistöjen ja Werstaan arvoista ja haluamme kaikessa toiminnassamme huomioida myös ympäristövastuumme. Kaikkeen emme kuitenkaan yksin pysty, vaan tarvitsemme monessa asiassa tukea ja apua teiltä, hyvät Werstaslaiset.

Haluankin tällä viestillä haastaa teistä jokaisen miettimään tulostustapojanne ja suhdettanne tulostamiseen. Ennen seuraavaa printtiä miettikää, voisiko sen arkistoida muulla tavoin tai voisiko tiedon välittää eteenpäin eri tavalla. Haastan teidät vähentämään tulostamista puoleen nykyisestä ja palaan näiden taulukoiden ääreen taas vuoden vaihteessa.  Muutetaan maailmaa yksi vihreä teko kerrallaan.

Paperivaraston perukoilta,
Leena


Kaavio 2. Werstaalla käytetty paperi puiksi muutettuna.


Kaavio 3. Werstailla käytetyn paperin hiilidioksidipäästöt viimeisen vuoden aikana.