Taiteen verkkokaupan Taikon toimisto sijaitsee elokuun alusta lähtien Werstaan Paratiisissa. Taikon takana ovat Pia ja Patrik Edman, joita haastattelimme paikan päällä uudessa työympäristössä.
Miten Taikon tarina sai alkunsa?
Ajatus Taikosta on elänyt noin pari vuotta. Aikoinaan työskentelimme viestintätoimistossa, ja kerran teimme kotisivut eräälle taiteilijalle. Silloin havahduimme, että Suomesta puuttuu selkeä ja vaivaton kanava taiteen myyntiin. Verkkokauppoja ei ollut, vaan myynti keskittyi pääasiassa gallerioihin ja huutokauppoihin. Tästä ajatuksesta lähdimme kehittämään palvelua, joka nyt on Taiko. Meidän taustamme on siis myynnissä ja markkinoinnissa, ja näemmekin taiteen kaikille kuuluvana eli osaamme samaistua tavalliseen kuluttajaan.
Miten päädyitte juuri tiedepuiston alueelle?
Viime kesänä olimme mukana SparkUpin BusinessUp -kiihdytysohjelmassa, mikä vahvisti entisestään businessideaa ja halua saada taidetta helposti saataville sekä yrityksille että kuluttajille. Saimme olla SparkUpin tiloissa ja aloitella Taikon toimintaa. SparkUpia muistelemme lämpimästi, sillä siellä oli asiantuntevat mentorit ja apua sai aina, kun jokin asia mietitytti. Myös yhteisön tuki ja sparraus oli tärkeää: monet muut uudet yritykset pohtivat samoja asioita kuin mekin.
Mitä odotuksia teillä on Werstaaseen?
Jonotimme jonkin aikaa Werstaan tiloja, ja olemme tyytyväisiä että saimme juuri tämän toimiston. Isot lasiseinät antavat mahdollisuuden pitää taidetta esillä. Olemme halunneet tänne pidempään, ja erään yhteistyökumppanimme kautta olemme tutustuneet näihin tiloihin jo ennen Taikon avaamista. Werstaan tilat ovat uudet ja inspiroivat, täältä löytyy sekä värikkyyttä että rauhallisempaa tunnelmaa. Ehkä saamme täältä ajan mittaan myös uusia yhteistyökumppaneita.
Näemme Werstaan etuina neuvotteluhuoneet sekä hiljaiset tilat sekä sen, että tänne tuleminen on tehty vaivattomaksi yrityksille. Meillä onkin suunnitelmissa pitää kesän jälkeen tapahtuma, jossa esittäydymme toisille werstaslaisille, ja he pääsevät tutustumaan Taikoon.
Meidän kahden lisäksi Taikossa työskentelee yksi työntekijä ja tällä hetkellä meillä on harjoittelijana markkinoinnin opiskelija. Harjoittelijat ovat tärkeitä meille, he tuovat mukaan uusinta osaamista ja tuoreita näkökulmia.
Mitä kuuluu Taikon kesään ja loppuvuoteen?
Olemme kevään aikana työstäneet teknistä alustaa, jotta voimme aloittaa myös kansainväliset lähetykset. Se toteutuu vihdoin elokuun aikana. Suomalaiset taiteilijat ovat tunnettuja myös Suomen ulkopuolella, ja nyt meillä on helppo kanava saada suomalaista saada aitoa, korkealuokkaista taidetta maailmalle. Olemme tosi tyytyväisiä, että kansainvälinen väylä saadaan toimintaan. Matkan varrella on ollut asioita selvitettävänä aina logistiikasta, maksamisesta ja tulliasioista lähtien. Painotamme edelleen myös B2B -myyntiä. Yritykset haluavat panostaa työntekijöidensä viihtyvyyteen, ja taide on myös kestävä valinta sisustuksessa.
Teillä on liikkunut some-kanavissa taidehaaste. Mistä oikein on kyse?
Kyllä vain, haaste on ollut keväällä iso juttu! Lukuisia varsinais-suomalaisia yrityksiä on lähtenyt mukaan, ja puolestaan he ovat haastaneet edelleen kumppaniyrityksiään. Yritykset ovat ostaneet yhden tai useamman taideteoksen ja ovat omalta osaltaan mukana tukemassa suomalaista kulttuuria ja taiteilijoita. Haaste on nyt muuttanut muotoaan eli se on jatkuva ja valtakunnallinen, mistä olemme iloisia! Nuoret yrittäjät ja erityisesti it-firmat ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan haasteeseen. Heille on tärkeää, että henkilökunta viihtyy työpaikalla ja taide on osa tätä kokonaisuutta.
Niin, miten Taiko siis toimii?
Taiteilija voi luoda verkkokauppaamme profiilin ja laittaa teoksiaan myyntiin. Ostaja puolestaan voi mennä Taikon sivuille etsimään mieleistään taidetta. Meillä on tällä hetkellä myynnissä yli 6000 teosta lähes 500 eri taiteilijalta, toki luku elää viikottain. Teosten hinnat vaihtelevat 50-8000 euron välillä. Myynnissä on maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja veistoksia. Kun asiakas sitten löytää mieleisensä teoksen ja ostaa sen, me huolehdimme kuljetuksesta. Teos haetaan taiteilijalta ja kuljetetaan suoraan ostajan kotiovelle.
Voisiko taideteosta ajatella myös investointina, kestävänä hankintana? Entä mistä tietää, kenen taiteilijan töitä kannattaisi hankkia?
Meillä on paljon nuoria, lahjakkaita taiteilijoita. Jos käy niin onnekkaasti, että osuu kultasuoneen ja taitelijalle tulee menestystä, niin ilman muuta taidehankinta on investointi. Esimerkiksi mainitsen tulevaisuuden nimen Jukka Virkkusen, hän on hiljattain päässyt arvostettuun lontoolaiseen taidekouluun ja hänestä voi odottaa isoa nimeä tulevaisuudessa. Jos pohtii taiteen hankintaa, mutta ei ole varma mistä aloittaa, Taikolta saa myös asiantuntija-apua.
Miten taiteilija saa taidettaan myyntiin Taikon kauppaan?
Meillä on kriteerinä, että taiteilija kuuluu kuvataiteilijamatrikkeliin tai taiteen ammattiliittoon, esimerkiksi taidemaalariliittoon. Muissa tapauksissa kuraattorit katsovat ja varmistavat taiteilijat, jotka pääsevät mukaan.
Ehdittekö lomailla, vai meneekö kesäkin työn parissa?
Kyllä ehdimme, juuri tulimme Tanskan-reissulta. Kävimme lasten kanssa Legolandissa ja pääsimme pyöräilemään Kööpenhaminassa. Toki hoidimme myös sähköpostia lomalla, mutta kyllä myös saimme nauttia rennosta yhdessäolosta koko perheen voimin.