EN
14.08. 2018

"Muuttuva työ määrittää coworkingin tulevaisuuden"

Näin todettiin kesäkuussa Helsingissä pidetyssä coworking-alan toimijoita yhteen keränneessä tilaisuudessa. RAKLI ry kutsui meitä, coworkingin parissa työskenteleviä, Kaapelitehtaalle WE+ Finlandin tiloihin. Coworking ei ole mikään pikku juttu enää. Ensiaskeleet Suomessa otettiin 2000-luvun alussa, ja tänä päivänä toimijoita on laskutavasta riippuen kymmeniä.

Coworking-trendi kasvaa yhä edelleen, mutta mihin suuntaan, sen määrittelee muuttuva työ. Työelämän murros on digitaalisuuden, globalisaation ja muiden megatrendien vuoksi ollut käynnissä jo jonkin aikaa. Esimerkiksi freelancer-työn on ennustettu kasvavan huomattavasti seuraavien vuosikymmenien aikana. Tämä tarkoittaa, että kasvava osa asiantuntijoista voi jatkossa valita työskentelytilansa. Coworking-tilojen tarjoajille tämä merkitsee kasvavaa asiakasryhmää, jolle voidaan suunnitella kokonaan uusia palvelukokonaisuuksia.

Toinen tulokulma on suurten yritysten sisälle rakennettavat start upit. Ideana on synnyttää start upin lailla toimiva innovoiva, matalan byrokratian omaava yksikkö, jossa out of the box -ajattelu saadaan lentämään. Tällaisen toiminnan etuna on kaavoihin kangistuneen ison yrityksen kahleista vapautuminen, ja villeimpienkin ideoiden mahdollistaminen. Näistä yksiköistä voi kasvaa uusia liiketoimintalinjoja tai spin offeja. Tämäntyyppinen toiminta vaatii myös siihen soveltuvat tilat. Coworking ja start upit ovat luonnollinen yhdistelmä. Coworking-tilojen tarjoajille tämä voisi olla uusi palvelu.

Werstas on pinta-alaltaan Suomen suurin coworking-tila. Vajaat 8 000 neliötä coworking-tilaa täyttyi ennätyksellisen nopeasti, ja on myös pysynyt täynnä. Vuokranantajan näkökulmasta jonotuslista on positiivinen ongelma. Muutoksen kyydissä on kuitenkin pysyttävä, ja uusia palveluita ja avauksia ideoidaan koko ajan. Yksi niistä toteutuu syksyllä, kun DataCityn uusi Werstas avaa ovensa ja samalla lanseerataan uusia palveluja.