EN
29.11. 2016

Mesics Oy:n sovellus opettaa, viihdyttää ja lisää hyvinvointia


Mesicsin Pasi Laakso, Antti Schrey ja Harri Peura palaverissa Werstaan jääkauden yhteisissä tiloissa.

 

Mesics Oy sai alkunsa, kun kaksi opettajaa ja kaksi it-alan ihmistä päätti yhdistää osaamisensa. Taustalta löytyi niin maanpuolustus- kuin partiotaustaakin ja kokemusta erilaisten liikuntatapahtumien järjestämisestä riitti. Tarkoituksena oli kehittää liikunta-alan sovellus, eräänlainen mobiilisuunnistus, joka sopisi myös opetuskäyttöön.

- Haasteena on aina se, miten suurissa liikuntatapahtumissa saadaan kokoon tarpeeksi tekijöitä, kun joka pisteellä pitäisi olla rastipäällikkö, kertoo Antti Schrey.

Mesics lähti kehittämään ratkaisua pelillistämisen kautta ja kehitti ideaa sovellukseksksi asti. Nyt käyttäjä suunnistaa tehtäväpaikalle perinteisen paperikartan sijaan puhelimen ja GPS-yhteyden avulla. Kun pelaaja on riittävän lähellä tehtäväaluetta, laukeaa itse tehtävä. Tehtävän suoritusta voidaan valvoa esimerkiksi pyytämällä pelaajaa lähettämään kuva kilpailun vetäjälle. Näin itse tehtäväpaikalla ei tarvita erillistä valvojaa.

- On kuitenkin huolehdittava siitä, että tällaiset valvomattomat tehtävärastit ovat luonteeltaan sellaisia, ettei loukkaantumisvaaraa ole, Schrey jatkaa.

Sovellus on suunnattu yhteisöille ja firmoille, joille Mesics laatii valmiit tehtäväradat. Pelaajille jaetaan koodi, joka käynnistää radan.

- Meille on kuitenkin tärkeää tuoda hyvinvointia sinne, missä ihmiset ovat ,ja siksi teemme töitä myös maahanmuuttajanuorten sekä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Ajatuksena on tarjota nuorille mielekästä tekemistä ja samalla opettaa vastuuntuntoa. Tämä puolestaan lisää hyvinvointia ja yleistä turvallisuutta, Schrey kertoo.

Aivan alusta Mesics ei lähtenyt sovellustaan rakentamaan. Sen pohjana toimi Tampereella kehitetty valmis alusta, Team Action Zone. Myös Googlen kartat ja valmiit suunnistuskartat toimivat pohjana, kun tehtäväratoja tehdään. Kesällä suuren suosion saavuttanut Pokémon Go taas toi Mesicsin idealle hyvää nostetta.

- Tehtäväratojakaan ei tarvitse aina tehdä alusta asti itse. Firmat voivat työhyvinvointitapahtumissaan järjestää tehtäväradan kulkemaan esimerkiksi kuntosalin kautta. Tällöin mahdollisuus itse rastin pitämisestä voidaan antaa kuntosaliyrittäjälle, joka samalla saa itselleen mainosta, Schrey sanoo.

Tehtävärata voidaan räätälöidä jokaiseen tapahtumaan ja jokaiselle yhteisölle erikseen. Aina kyse ei tarvitse olla leukojen vetämisestä tai punnertamisesta. Tehtävänä voi olla myös esimerkiksi solmun opettelu, tai rata voi koostua tietokilpailukysymyksistä. Myöskään pedagogista puolta ei olla unohdettu:

- Koska käytämme sovelluksessa myös suunnistuskarttoja, voi oppilas hahmottaa paremmin karttamerkkien ja todellisuuden välisen yhteyden kuin pelkästään opettelemalla yksittäisiä karttamerkkejä kirjasta. Oppilas voi nähdä kartassaan mustan pisteen ja kulkiessaan huomata, että ahaa, tuollaisesta kivestä on kysymys! Lisäksi kuljettu reitti voidaan tallentaa, ja jälkipeleissä käydä sitten läpi, kuka mitenkin suoraan pääsi tehtävältä toiselle. Myös opetuskäytössä tästä on hyötyä, kun oppilaan etenemistä voidaan seurata ja kuljetun reitin perusteella antaa palautetta, Schrey päättää.