EN
15.03. 2018

Luotsi vahvistaa yritysten ja yksityisten työhyvinvointia


Johanna Kallion ja Luotsi Työelämäpalvelujen toimisto sijaitsee PharmaCityn Werstaassa.

Luotsi Työelämäpalvelut Oy muutti Werstaaseen syksyllä 2017. Yrityksen toimistohuone sijaitsee PharmaCityn kuudennen kerroksen Werstaassa. Luotsi Työelämäpalveluiden yrittäjänä on työhyvinvointipalvelujen asiantuntija Johanna Kallio.
 
Luotsi tarjoaa työelämän tutkimus-, valmennus- ja ohjauspalveluita sekä yrityksille että yksityisille. Yrityksiä ja organisaatioita kehitetään ja konsultoidaan muun muassa kattavien työhyvinvointitutkimusten perusteella. Yksityisasiakkaita ohjataan työhyvinvointiin ja itsensä johtamisen tukemiseen muun muassa työnohjauksen keinoin ja erilaisin valmennuksin.
 
– Aloitin Luotsin syksyllä 2017, eli yrittäjyyttä on takana puolisen vuotta. Päivä päivältä on vahvistunut, että se oli oikea päätös. Yrittäjyydessä viehättää tietty vapaus sopia itse omista töistään ja aikatauluistaan. Olen työskennellyt laaja-alaisesti työhyvinvoinnin parissa jo yli 15 vuoden ajan, joten osaamista ja kokemusta on kertynyt paljon vuosien varrella. Työhyvinvointiyrittäjänä oli selvää, että tiedostan itse omat rajani ja osaan viettää myös vapaa-aikaa, vaikka työ onkin hyvin mielekästä. Meidän jokaisen täytyy pitää itsestään huolta, jotta olemme virkeitä ja tuottoisia työssä. Myös työn ja vapaa-ajan tulisi olla tasapainossa, Kallio sanoo.
 
Vuonna 2017 Kallio työskenteli muun muassa Olympiakomitean ja valtakunnallisten urheilujärjestöjen kanssa työhyvinvoinnin tutkimusprojektissa, ja kehitystyö järjestöjen työhyvinvoinnin parissa on käynnissä edelleen. Suurin osa Kallion asiakkaista on pk-yrityksiä yksityisasiakkaiden lisäksi. Kallion työ yritysten työhyvinvoinnin parissa perustuu laadukkaaseen tutkimukseen, joka kattaa koko organisaation, sekä yhteisön että yksilön näkökulmasta. Ensin kartoitetaan lähtötilanne, jonka perusteella selvitetään yhdessä ratkaisuja mahdollisiin haasteisiin ja ongelmakohtiin ja miten yrityksessä jatketaan matkaa eteenpäin.
 
Kallion kokemuksen mukaan ihmiset ovat hyvinvointitietoisia, he tietävät mitä asioita pitäisi tehdä. Työhyvinvointi nähdään silti vieläkin monessa yrityksessä karrikoidusti sanottuna vuotuisena tyhy-henkilöstöpäivänä. Kuitenkin yrityksen toimintojen hyvä suunnittelu ja sujuva toteutus, jossa kaikki tietävät oman roolinsa ja kokevat työn merkityksellisyyttä isossa mittakaavassa, on paras pohja työhyvinvoinnin luomiselle. Monet asiat ovatkin muuttuneet parempaan suuntaan 90-luvun lopulta, jolloin Kallio aloitti työt työhyvinvoinnin parissa. Tärkeää yritysten työhyvinvoinnin kehittämisessä onkin ennakointi. 
 
– Moni havahtuu vasta silloin, kun ollaan jo ongelmissa. Esimerkiksi startup-yrityksissä kasvu voi ollakin nopeaa, ja tulevaa ei osata ennakoida. Uupumisen merkit tulevat näkyviin vasta reilulla viiveellä ja silloin ne tulevat kalliiksi. Kun taas ennakoiden yksi työntekijän työhyvinvointiin panostettu euro tuottaa kuusi euroa takaisin. Yritysten tulisi pystyä vieläkin paremmin ennakoimaan ja huolehtimaan työntekijöidensä voimavaroista työssä. Teen yhteistyötä muun muassa aloittaville yrityksille palveluita tarjoavan Potkurin sekä Yrittäjäkursseja tarjoavien palveluntarjoajien kanssa. Teemme konkreettisia työhyvinvoinnin toimintasuunnitelmia aloittaville yrityksille, ja yhdessä yrittäjien kanssa luomme raamit alkavalle toiminnalle ja ratkomme yrittäjyyden haasteita yhteisissä tapaamisissa, Kallio selventää.
 
Kalliolle oli selvää, että Luotsi tarvitsee toimistotilan, joka toimii mm. työnohjausasiakkaiden ja valmennusryhmien vastaanottotilana. Sattumalta tiedepuiston alueella asioidessaan hän pääsi tutustumaan Werstaaseen, ja sopiva huonekin oli vapaana PharmaCityn kuudennessa kerroksessa.
 
– Päätin tarttua tilaisuuteen ja vuokrata huoneen saman tien. Haluan työskennellä ympäristössä, jossa on myös muita ihmisiä, mutta tarvittaessa pääsen oman huoneen rauhaan. Olen ollut tyytyväinen tilaan ja sijaintiin, sillä työt vievät minut usein myös pääkaupunkiseudulle. Werstaan palveluista eniten käytössä ovat wifi ja monitoimilaite. Naapurit ovat jo tulleet tutuiksi mutta yhteisöllisyyttä voisi kehittää vielä enemmän, Kallio päättää.