EN
07.05. 2019

Coworking kukoistaa Werstaalla


Kuvassa Marko Mäenpää.

Werstaan oranssille voittokululle ei ollut näköpiirissä loppua vuonna 2018. Leveyden lisäksi saatiin menneenäkin vuonna lisää syvyyttä, kun mentorointi, 3D-tulostaminen ja virtuaalitodellisuus harppoivat eteenpäin.

Ensimmäinen Werstas avattiin vuonna 2015 ElectroCityyn. Seuraavana vuonna avattiin samassa kiinteistössä lisää tiloja ja vuoden 2017 vuosikatsauksen sivuilla luki ”Werstas laajeni PharmaCityyn”. Viime vuonna oli lopulta DataCityn vuoro: sen neljänteen kerrokseen avautui lokakuun alussa Satumetsä. Sigge Arkkitehtien Leena Arola ja Turun Teknologiakiinteistöjen Anniina Savisalo suunnittelivat, Rakennustoimisto Lundén toteutti ja nyt Satumetsää asutetaan yhdeksässä 6-8 hengen työhuoneessa. Uutuutena DataCityyn tuli niiden lisäksi minihuoneita, kolmen neliömetrin kokoisia lasihyttejä. Ne ovat uusin tapa tehdä töitä Werstaalla ja sijaitsevat erilaisten työtilojen spektrissä työpistejäsenyyden ja työhuoneen välillä.


Satumetsä

Metsässä vastaan sandaalisteli Marko Mäenpää. Hän työskentelee Turun Teknologiakiinteistöillä viestintäasiantuntijana ja on siinä ohessa Werstas Host, werstaslaisten oma yhteyshenkilö asiassa kuin asiassa. Mitä mieltä hän on Werstas-perheen nuorimmaisesta?
– Oli tietysti upeaa saada taas yksi Werstas lisää. Asiakkaat ovat viihtyneet meillä niin hyvin, että jono on jatkuva ja tilatarve huutava. Saimme tänne niin vanhoja kasvoja muilta Werstailta kuin uusiakin tuttavuuksia ja kaikki olivat tasapuolisesti tervetulleita. Tänne, kuten vanhemmillekin Werstaille on aina mukava tulla: tilat ovat iloiset ja pirteät ja samoilla adjektiiveilla voi kuvata myös  niissä majailevia werstaslaisia.


Virtuaalitodellisuushuone

Mitä muuta Werstaan vuoteen 2018 kuului?
– Satumetsässä pidettiin toki tupaantuliaiset avoimien ovien merkeissä ja väkeä kävi paikalla oikein mukavasti. Lisäksi vietettiin pikkujoulujuhlaa rennosti hyvän ruuan, juoman ja seuran kera ElectroCityn Circuksessa. Glögiä ja kisastudioita saatiin nautiskella silloin tällöin ja olihan ElectroCityssä perinteinen joulukuusikin. Arkeen saatiin oikein komeasti kohennusta, kun uusina palveluina käynnistyivät 3D-tulostaminen, virtuaalitodellisuushuone ja mentorointi.

Syksyllä 2018 Werstas ja Monttu Ventures solmivat yhteistyösopimuksen, jonka puitteissa Monttu Venturesin tiimit saivat coworking-työskentelytilat PharmaCityn Werstaalta. Lisäksi Monttu Ventures järjesti mentorointiohjelman Werstaan jäsenille. Mentorointiohjelmassa saatettiin Werstaan yrityksiä yhteen aktoreiden kanssa. Mentorointiparit tapaavat säännöllisesti vuoden ajan. Mentoreina toimivat Monttu Venturesin aktiivijäsenet, jotka ovat sijoitus- ja yritystoiminnan ammattilaisia eri aloilta. Monttu Ventures on Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n ja Turun kauppakorkeakoulun alumnien yhdessä perustama  yhtiö, jonka tarkoitus on startup-toiminnan laaja-alainen tukeminen. Tavoitteena on kehittää korkeakoululähtöistä yrittäjyyttä sekä startup-ekosysteemiä Turussa.


3D-tulosteita

PharmaCityn 3. kerroksen Werstaalle niin kutsuttuun pelikerrokseen avautui kuluneen vuoden aikana tilat, joissa voi 3D-tulostaa lähes mitä tahansa – laitevalikoima on kattava ja paikan päällä on saatavilla opastusta tulostimien käyttöön. Samalla tavalla toimii virtuaalitodellisuushuone: siellä pääsee vaikkapa koodaamaan oman itsensä sisään itse kehittämäänsä peliin ja tukipalvelut ovat saatavilla tarvittaessa.
– Vaikka nämä uudet palvelut menevät teknisesti melko korkealta yli oman ymmärrykseni, on ihailtavaa seurata, kuinka innoissaan ihmiset täällä luovat tulevaisuutta. Mahdollisuudet ovat rajattomat ja jännityksellä odotan, mitä täällä vielä syntyykään. Me Teknologiakiinteistöillä pyrimme parhaamme mukaan luomaan uuden ajan innovaattoreille mahdollisimman mutkattomat olosuhteet toteuttaa itseään ja olemme täysillä mukana tsemppaamassa heitä uusiin saavutuksiin, Mäenpää lupaa lopuksi.Werstas Labs