EN
16.03. 2020

Meri-Tuuli Laaksonen on toinen ikäihmisille apua arjen askareisiin tarjoavan Gubben perustajista. Gubbe toimii ElectroCityssä sijaitsevassa Werstas Jääkaudessa.

Gubbe teki opettajasta startup-yrittäjän

Miltä kuulostaisi ajanvietto vanhuksen seurana palkkaa vastaan? Entä oletko joskus miettinyt, kuinka järjestää apua arjen askareisiin vaikkapa toisella paikkakunnalla asuvalle ikääntyneelle vanhemmalle? Werstaassa toimiva Gubbe on perustettu juuri näitä tilanteita varten. Kertoisitko hiukan lisää Gubbesta, yrityksen toinen perustaja Meri-Tuuli Laaksonen?

Mikä on Gubbe?
Gubbe on täysin uudenlainen vanhuspalveluiden startup. Alusta, joka yhdistää nuoret opiskelijat ja ikäihmiset. Gubbe tarjoaa ei-sairaanhoidollista kotiapua ikäihmisille ja merkityksellistä osa-aikatyötä nuorille opiskelijoille.

Keitä ovat Gubben perustajat?
Gubbella on kaksi perustajaa, minä ja Sandra Lounamaa. Tapasimme odottaessamme esikoisiamme Facebookin Huhtivauvat 2017 -ryhmässä. Lapsen saaminen ja runsas vapaa-aika sai meidät miettimään omia tavoitteitamme ja unelmia sekä näkemään mahdollisuuden tehdä jotain merkityksellistä yhteiskuntamme ja omien lastemme eteen.

Mistä kipinä Gubben perustamiseen syntyi?
Varsinainen yritysidea oli Sandran. Idea Gubbesta oli muhinut hänen päässään jo kymmenisen vuotta. Sandran mummi oli asunut lähes 20 vuotta yksin hänen miehensä kuoltuaan. He ovat usein miettineet perheensä kanssa, että olisivat tarvinneet Gubben kaltaista palvelua, josta saa nopeasti ja vaivatta apua läheiselle ikäihmiselle.

Muistan vieläkin kirkkaasti, kun Sandra kertoi minulle ideastaan loppukesästä 2018. Tiesin heti, että haluan viedä tätä eteenpäin ja tehdä tästä jotain suurta. Ryhdyimme heti hommiin ja jo samana syksynä meillä oli ensimmäiset maksavat asiakkaat.

Gubbet ovat pääosin korkeakoulu- tai lukio-opiskelijoita, joilla on aito halua auttaa ja tehdä merkityksellistä työtä.

Minkälainen tausta sinulla on?
Olen koulutukseltani terveystieteiden maisteri ja jäin äitiyslomalle sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon lehtorin virasta. Olen tehnyt myös fysioterapeuttina töitä vanhusten parissa. Vanhusten määrän kasvu ja monet epäkohdat vanhustenhoidossa ovat olleet usein näkyvissä työssäni ja sitä kautta usein mielessä.

Mitä Gubbena olo tarkoittaa?
Gubbena olo tarkoittaa Gubbella työskentelyä. Meidän Gubbet ovat pääosin korkeakoulu- tai lukio-opiskelijoita, joilla on aito halua auttaa ja tehdä merkityksellistä työtä. Alaikäraja on 16 vuotta. Yläikärajaa ei ole. Eli kaikenikäiset voivat hakea meille. Gubbeilu on todella suosittua. Meille tulee parhaillaan yli sata hakemusta päivässä. Varastossa on monta tuhatta lukematonta hakemusta. Suosio on yllättänyt meidät täysin! Ei voi muuta kuin ihmetellä nykynuorison asennetta!

Mikä on paras muistosi työn parista?
Viimeisin muistoni liittyy meneillään olevaan rahoituskierrokseen, josta en vielä voi kertoa julkisesti. Mutta sanotaan näin, että ihmisten halu lähteä mukaan Gubbeen rahallisesti tai muulla panoksella on upeaa. Toinen muistoni liittyy meidän mielettömien työntekijöiden Millan ja Elinan aloitukseen Gubbella. Heidän onnistumisensa ja palo tehdä työtä Gubben eteen on ihailtavaa ja olen siitä kiitollinen joka päivä. 

Mitä hyötyjä näet sukupolvia ylittävässä ystävyydessä?
Hyötyjä on valtavasti ja olemme yllättyneet, kuinka upea yhteys asiakkaan ja Gubben välille voi syntyä. Kaikki ovat olleet nuoria joskus. Ikäihmiset haluavat muistella nuoruuttaan ja elämäänsä usein. Tuttu nuori tuo henkäyksen eletystä nuoruudesta ja muistoja pintaan. Yhdistämme nuoren ja ikäihmisen aina niin, että heillä olisi valmiiksi jotain yhteistä ­– harrastuksia, opintoja, työ, kiinnostuksen kohteita. Nuoret haluavat oppia ikäihmisiltä ja kaipaavat niin sanottua isovanhempimaista kontaktia elämäänsä. He siis oppivat toisiltaan puolin ja toisin ja tekevät yhdessä asioita, joita eivät muuten tekisi. 

Miten pidät itsesi aktiivisena?
Myös mieheni on yrittäjä, joten meillä yrittäminen ja pienet lapset todellakin varmistavat aktiivisena pysymisen! Viikonloput koitan pyhittää levolle. Hävettää sanoa, mutta usein viikonloppuisin nukumme mieheni kanssa vuorotellen. Intohimo työtä kohtaan huonosti nukkuvien lasten lisäksi syö voimavaroja yllättävästi.

Olimme molemmat käyneet Werstaalla tapaamisissa ja paikasta jäi hyvä fiilis ja uskoimme, että siellä on mukava tehdä töitä.

Kertoisitko vielä kolme asiaa, joiden avulla maailmasta tulisi ystävällisempi paikka?
1. On tärkeä muistaa, että jokainen käymme omaa taisteluamme, emmekä koskaan tiedä mitä toinen ihminen käy läpi. Ollaan siis kivoja toisillemme!
2. Tervehtiminen ja hymy vie pitkälle. 
3. Pidetään läheisistämme huolta ja muistetaan myös vanhimpia ystäviämme.

Miten olette päätyneet Werstaalle?
Etsimme mieheni kanssa kakkostoimistoa läheltä päiväkotia. Päätoimistot sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, jossa lopputiimimmekin työskentelee. Olimme molemmat käyneet Werstaalla tapaamisissa ja paikasta jäi hyvä fiilis ja uskoimme, että siellä on mukava tehdä töitä. Näin on käynytkin. Kiitos siitä!

Kiitos haastattelusta Meri-Tuuli!