EN
20.04. 2021

5+1 vinkkiä etätyöhön

Monelle meistä pyörähti tovi sitten käyntiin jo toinen vuosi etätyöelämää. Mitä havaintoja olemme tehneet kotona työskentelystä? Entä mitä keinoja olemme kokeneet toimiviksi uudessa arjessa? Erilaiset tavat ja rutiinit sopivat eri ihmisille, mutta kaikille on varmasti tärkeää hyvä ergonomia, toimivat työvälineet ja oma hyvinvointi. Ehkä seuraavat etätyön vinkit ja huomiot kuuluvatkin jo omaan arkeesi? 

1. Ergonomia – sen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Nyt, kun etätyö ei enää ole satunnaista koneen näpyttelyä sohvalla, työhuoneeseen tai työpisteeseen kannattaa panostaa. Turvallisesti ja terveellisesti työskennellessä pysyy työvire ja jaksaminen yllä.

2. Aikataulutus – miten johdat itseäsi? Suunnittele, tee lukujärjestys, pidä kiinni tauoista. Tee erityistä keskittymistä vaativa työ juuri sinulle parhaaseen aikaan, on se sitten heti aamulla tai iltapäivän tunteina. Kannattaa kokeilla, ettei vilkuile jatkuvasti sähköpostia tai työpaikan pikaviestisovellusta, vaan päättää kellonajat, jolloin ne tarkistaa.  

3. Hyvinvointi – erota työ ja vapaa. Päätä, milloin työpäivä alkaa ja loppuu. Pidä ruokatunti samoihin aikoihin kuin sen toimistolla pitäisit. Koita viedä ajatukset pois töistä ruokailun ajaksi ja malta silloin olla katsomatta sähköpostia. 

4. Panosta kohtaamisiin – etäpalavereissa laita kamera päälle ainakin aluksi. On paljon mielekkäämpää puhua näkyvälle ihmiselle kuin persoonattomalle kuvituskuvalle. Nosta rohkeasti virtuaalikäsi pystyyn tai hyödynnä kommentti- ja kyselymahdollisuus palaverin chatissa.  

5. Huolehdi yhteydenpidosta työkavereihin myös etänä. Järjestäkää vapaamuotoinen kuulumispalaveri tai sopikaa yhteiset etälenkkitreffit. Werstaslaisten kesken pidetään joka torstai yhteinen etäkahvihetki klo 12, ja sinne on helppo tulla mukaan. Vaikka työasiat olisivatkin päällimmäisenä mielessä, jutelkaa välillä myös arjen kuulumisista! 

+1. Tauolla voi myös piipahtaa pihalla, kiertää ehkä kotikortteli tai käydä lähipuistossa kävelyllä. Jos asut kaupungin keskustassa, hae noutolounas kävellen ravintolasta kotiinkuljetuksen sijaan. Lähde ulos reippailemaan palaveripuhelun ajaksi ja nauti kevätauringosta!